Нейрохірург із Дніпра Андрій Сірко отримав нагороду “Національна легенда України”

Президент України Володимир Зеленський вручив видатному нейрохірургу з Дніпра Андрію Сірку державну нагороду “Національна легенда України”.

З початку повномасштабної війни на рахунку завідувача центру церебральної нейрохірургії Дніпропетровської обласної клінічної лікарні імені Мечникова понад 700 операцій, що зроблені пораненим воїнам ЗСУ. Андрій Сірко оперує пацієнтів із тяжкими проникливими пораненнями черепа та головного мозку. Він особисто урятував життя не однієї сотні українських бійців.

Андрій Сірко оперує пацієнтів із тяжкими проникливими пораненнями черепа та головного мозку. Він особисто урятував життя не однієї сотні українських бійців.

Андрій Сірко належить до лікарів, які впровадили новаторські види оперативних втручань:

  • моніторинг внутрішньочерепного та церебрального перфузійного тиску,
  • декомпресійні краніектомії за тяжкої черепно-мозкової травми,
  • операції пластики дефектів черепа індивідуальними стереолітографічними титановими імплантатами,
  • стереотаксичну біопсію пухлин головного мозку,
  • видалення пухлин головного мозку з використанням системи нейронавігації,
  • використання КТ-цистернографії в діагностиці спонтанної та травматичної назальної ліквореї. 

Нейрохірург Андрій Сірко щороку виконує 160-180 нейрохірургічних операцій у випадку патології головного мозку IV-V рівнів складності.

Відзнака «Національна легенда України» заснована Указом Президента Володимира Зеленського 14 липня 2021 року. Нагорода запроваджена для відзначення громадян за визначні особисті заслуги у становленні незалежної України, зміцненні її державності, захисті Вітчизни та служінні українському народові, вагомий внесок у розвиток національної економіки, науки, освіти, культури, мистецтва, спорту, охорони здоровʼя, а також за активну благодійну та громадську діяльність. Цьогоріч нагороди присвоєно 8 українцям, серед яких і видатний нейрохірург з Дніпра.

За матеріалами МОЗ






Leave a Reply