Систему якості та контролю під час заготівлі крові та її компонентів вдосконалено відповідно до євростандартів – Ігор Кузін

Міністерство охорони здоров’я затвердило порядок створення та підтримки
функціонування системи якості для закладів служби крові. Крім того, відповідно до нововведень
чітко визначені показники якості, безпечності та умов зберігання донорської крові та її
компонентів.
Це дозволить стандартизувати систему якості та впровадити кращі європейські практики
щодо забезпечення якості та безпеки донорської крові на всіх етапах циклу – від збору до
кінцевого використання.
«Кожен літр крові та кожен компонент крові, якій потрапляє до реципієнта, проходить
відповідний контроль якості. Наразі ми трансформуємо та підсилюємо систему якості та
контролю, незважаючи на умови війни, відходимо від застарілих радянських підходів до
перевірених і визнаних у світі практик. Зазначені зміни охоплюють всі процеси, починаючи від
забору донорської крові та її компонентів, завершуючи наданням трансфузіологічних послуг в
закладах охорони здоров’я», – зазначив заступник міністра, головний державний санітарний
лікар Ігор Кузін.
З метою вдосконалення процесів заготівлі, тестування, перероблення, зберігання, розподілу
і реалізації крові та компонентів крові, а також самої системи якості, управління якістю
передбачає здійснення постійного моніторингу його ефективності суб’єктами системи крові не
менше одного разу на рік. Нові вимоги стануть чинними через один рік після завершення
воєнного стану.
Додатково:
Наказ МОЗ № 818 від 02.05.2023 , зокрема, імплементує три директиви ЄС, пов’язані із
системою якості для закладів служби крові: 2002/98/ЄС , 2004/33/ЄС та 2005/62/ЄС . Крім того,
діючий наказ МОЗ № 211 від 09.03.2010 року лише частково містить вимоги ЄС до стандартів
якості і безпечності крові та її компонентів, водночас зовсім не містить норми щодо
простежуваності, повідомлення про серйозні несприятливі випадки і реакції та порядок їх
розслідування.

Leave a Reply