Віктор Ляшко: відбудова медзакладів буде відбуватися виключно відповідно до їх ролі у спроможній мережі

Відбулося чергове засідання колегії Міністерства охорони здоров’я України під головуванням міністра охорони здоровʼя України Віктора Ляшка, під час якого присутні розглянули низку ключових для галузі питань.

Стан формування спроможної мережі медичних закладів.
«До 1 травня всі обласні військові адміністрації подали до МОЗ свої проєкти спроможної мережі. Виняток становить лише м. Київ, від якого ми отримали неповний пакет документів, а також території, де ведуться
активні бойові дії чи які є тимчасово окупованими рф. Наразі відбувається попередній захист проєктів та проводяться консультації. Вже з 8 червня створена при МОЗ робоча група, до якої увійшли представники МОЗ, НСЗУ, Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, народні депутати та міжнародні партнери, розпочинає публічний розгляд пропозицій щодо визначення спроможної мережі медзакладів кожної області та проєкт плану розвитку госпітального округу», – розповів Віктор Ляшко.

Також міністр наголосив на тому, що всі інвестиційні проєкти в межах програми відбудови медичної інфраструктури України реалізовуватимуться виключно з урахуванням ролі тих чи інших медичних закладів у спроможній мережі. Це дозволить найбільш ефективно розподіляти обмежений фінансовий ресурс заради досягнення максимального результату – забезпечення якісної, доступної та безоплатної медичної допомоги для українських пацієнтів. Окрім цього, такий підхід дасть поштовх розвитку української економіки.

Розвиток національної системи крові
Заступник міністра охорони здоров’я України – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін доповів членам колегії про розвиток національної системи крові та управління системою якості щодо безпеки крові.
Зупинилися на питаннях, повʼязаних із станом забезпечення інфекційної безпеки в системі крові України, напрямах трансформації, найближчих змінах у моделі функціонування системи крові, побудові її інформаційно-
комунікаційного комплексу, реагуванню на загрози та несприятливі події.

Наразі в Україні вибудувано системне планове донорство, яке дає змогу забезпечити сталі запаси крові та її компонентів. Це дозволило Україні уникнути ситуацій з нестачею крові протягом всього часу повномасштабної війни. Після цього було проведено голосування, в результаті якого колегія прийняла рішення забезпечити прийняття документів щодо змін фінансово-економічної моделі системи крові та посилення координації системи крові та державного контролю, провести оцінку ступеня впровадження систем якості та належної практики в субʼєктах системи крові України, а також розробити комплекс заходів із впровадження вимог наказу МОЗ від 09.12.2022 № 2225 «Про затвердження деяких нормативно-правових актів з питань розслідування серйозних несприятливих випадків та реакцій, пов’язаних із заготівлею, тестуванням, переробкою, зберіганням, розподілом та реалізацією донорської крові та компонентів крові, а також під час або після трансфузії.

Реформування системи підготовки в інтернатурі та безперервного професійного розвитку

Також присутні заслухали Сергія Убогова, начальника управління медичних кадрів, освіти і науки МОЗ України, який розповів про хід реформування системи підготовки в інтернатурі та безперервного професійного розвитку у сфері охорони здоровʼя. Члени колегії одноголосно проголосували за такі рішення:
– забезпечити розробку програмного забезпечення електронної системи рейтингового розподілу в інтернатуру;
– подати на розгляд Кабінету Міністрів України проєкт змін до постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 14 липня 2021 р. № 725» та забезпечити імплементацію цих змін шляхом розробки необхідних проєктів наказів МОЗ України;
– переглянути програму примірної підготовки лікарів-інтернів екстренки;
– посилити комунікацію щодо підвищення оплати праці лікарям-інтернам.

Leave a Reply